Lad os skalere grøn innovation hurtigere sammen: Vi har brug for verden, og verden har brug for os

11. november 2020

Dette er en serie af blog-posts fra netværket Sustainable Change Makers, som samler forandringsagenter på bæredygtighedsscenen i Danmark. Med bloggen og netværket ønsker vi at inspirere relevante personer i virksomheder og organisationer til bæredygtig handling. Bloggen går på skift mellem netværkets medlemmer som en stafet, så vi får forskellige handlingsorienterede perspektiver og løsningsforslag på den bæredygtige omstilling fra forskellige sektorer og positioner. I denne uge er det Stephanie Nørhave Kristiansen, Senior Commercial Advisor, Innovation Centre Denmark Silicon Valley der fører den bæredygtige pen. 

De seneste par år har jeg boet i Californien, hvor jeg arbejder med at bygge bro mellem Danmark og Californien i arbejdet med grøn omstilling. Igen i år er vi blevet direkte konfronteret med klimaforandringerne her i det californiske: Vi har oplevet så massive skovbrande i staten, at vi i San Francisco Bay Area en dag i september oplevede det som om, at solen aldrig stod op, da området var indhyllet i røg i en dommedagsagtig mørk orange farve – og nå ja, vi havde også et par dage med rekordhøje 41 grader i Palo Alto denne sommer, og så kan jeg ikke huske, hvornår det sidst har regnet.

 

If you don’t believe in climate change, come to California

Disse klimahændelser har kun øget det californiske fokus på behovet for klimahandling (som Guvernør Newson tweetede for nylig i valgkampen: ”If you don’t believe in climate change, come to California”). Ikke kun i år, men gennem de seneste mange år, har Californien gået forrest blandt de amerikanske stater i form af deres ambitiøse klimamål og klimahandling

Bag avisartiklerne om Californien i brand, gemmer sig en lang række historier om en grøn omstilling, der absolut ikke står stille i USA trods Trump-administrationen i DC. Decarbonization er heldigvis på dagsordenen bredt på tværs af landskabet – lige fra stater, byer og forsyningsselskaber til store virksomheder, medarbejdere, aktionærer og investorer. 

Behovet for grøn innovation i stor skala er enormt – og omstillingen skal ske hurtigt. Vi har ikke råd til at vente. Der er god fart på grøn innovation i Californien, som danske interessenter forhåbentlig kan drage endnu mere nytte af i fremtiden via flere samarbejder på tværs af Atlanten.

 

Ambitiøse grønne byer

Trods det føderale lavpunkt i klimaengagementet er det værd at nævne, at mere end 200 byer fordelt på 37 stater har opstillet mål om, at deres elektricitet skal komme fra enten 100 % vedvarende energi eller ’ren’ energi (dvs. hvor atomkraft tælles med under ’clean energy’). Blandt grønne byer er eksempelvis Los Angeles værd at fremhæve med sin omfattende bæredygtighedsplan. I San Francisco Bay Area-området ses der også lokale tiltag til f.eks. at elektrificere i stor stil og dermed mindske eller helt udfase brugen af naturgas i opvarmningen af boliger. 

 

Lokal og grøn elforsyning

Som alternativ til de private forsyningsselskaber i Californien, der skal skabe profit til deres ejere, er der i løbet af de seneste ti år opstået et lokalt non-profit alternativ i form af de såkaldte Community Choice Aggregators (CCA’er), hvor optimering kommer forbrugerne til gode snarere end aktionærer. Disse CCA’er er lokalt forankrede, og de er valgt til af forbrugerne som deres leverandør af grøn strøm. De lokale CCA’er spiller dermed en stor rolle i at få flere vedvarende energianlæg installeret i Californien – primært sol og vind, men også i stigende grad energilagring og geotermi. Desuden driver CCA’erne (og de private forsyningsselskaber) programmer, der har fokus på at få flere til at køre i elbil.

 

De store virksomheder på banen ift. grøn omstilling

Når vi taler om at investere i mere vedvarende energi (VE), er store virksomheder som Google, Microsoft, Amazon, Apple og Facebook m.fl. ikke til at komme udenom i det amerikanske landskab. I første halvår af 2020 installerede de store ’corporates’ samlet mere end 4,000 MW VE-kapacitet i USA. Til sammenligning udgør Danmarks 14 havvindmølleparker tilsammen knap 1700 MW.

Udover investeringer i vedvarende energi viser de store virksomheder også andre tegn på, at de ønsker grøn omstilling. 2020 har været ’the year of climate pledges’, hvor både Microsoft, Amazon, Apple og Google m.fl. har markeret sig ift. CO2-reduktionsmål og har afsat penge til formålet, som f.eks. Amazons ’Climate Pledge Fund’ på 2 milliarder dollar. 

Sidste efterår oplevede de store techvirksomheder i Bay Area for første gang storstilet medarbejderaktivisme – kickstartet i september 2019 af et brev fra medarbejdere til Amazon-CEO Jeff Bezos og deres ’Global Climate Strike Walk Out’ blandt andet som støtte til Greta Thunbergs Fridays for Future. Siden fulgte også medarbejderaktivisme hos fx Microsoft, Facebook og Google, og i februar i år blev ClimateVoice stiftet som samlende organisation for tech-ansattes klimakamp.

 

Grøn forandring blandt investorer

2020 blev skudt i gang med de vigtige ord fra CEO Larry Fink fra Blackrock, verdens største kapitalforvalter: ”Climate Risk Is Investment Risk” – vi ser således også begyndende forandring blandt de institutionelle investorer. 

Også i venture capital-miljøet i Silicon Valley ses et større fokus på climatetech i form af en ny investortype som Breakthrough Energy Ventures, med ambitioner om at investere i reduktion af CO2 i gigaton-skalaen og med længere tidshorisont end traditionelle VCs.

Sidst men ikke mindst arbejder flere yngre VCs i Silicon Valley ihærdigt for grøn forandring. På tværs af både store traditionelle VCs og mindre, specifikt grønne VCs er der eksempelvis blevet etableret netværket Series Green. Netværket er skabt med et formål om dels at dele grønt dealflow af interessante startups og dels kommunikere til grønne startups og aspiranter, at der findes VCs, der er villige til at investere i startups inden for climatetech (underforstået et budskab om, at de dygtige talenter derfor skal bruge deres talent inden for climatetech i stedet for mere consumer tech og underholdning).

Fra grønne byer til grønne investorer – Californien og USA byder altså på grøn omstillings- og handlekraft bag de mange 2020-overskrifter om Det Hvide Hus, covid-19, Black Lives Matter-demonstrationer og skovbrande.

 

Grøn innovation via internationale partnerskaber

Selvom Danmark er en stolt grøn nation, klarer vi ikke grøn omstilling på egen hånd. Der er behov for øget internationalisering og partnerskaber med resten af verden for at udveksle idéer, viden og talent. Samtidig har vi også brug for at skalere vores grønne indsatser i Danmark og få vores gode løsninger ud over rampen globalt set. 

Også ift. grøn omstilling kan det betale sig at være nysgerrig efter, hvordan verden ser ud derude. Så vi kan lade os inspirere til, hvordan vi mest optimalt indretter vores virksomheder og organisationer til grønnest muligt, hurtigst muligt at omstille sig i en global verden. Eller finde kritisk viden om nye teknologier, anvendelsesmuligheder, forretningsmodeller eller indsigt i andre markeder. Vi har brug for globale markeder til at skalere danske løsninger hurtigt nok. Og verden kan heldigvis også bruge os – som en samarbejdspartner nævnte det for nyligt: ”You Danes bring some thoughtfulness that Silicon Valley needs”.

På Innovationscentret i Silicon Valley vil vi gerne blive klogere sammen med jer: Hvordan har I fokus på det internationale perspektiv i jeres arbejde med grøn omstilling? Hvad har Danmark brug for af (internationale) input i den grønne omstilling? Og kan vi hjælpe jer fra vores base i Silicon Valley?

Vi bygger bro til det grønne økosystem i Silicon Valley, verdens mest innovative tech hub, og skaber adgang på tværs af økosystemet – lige fra universiteter, forsyningsselskaber, myndigheder og store virksomheder til investorer og startups. 

Kom med til Silicon Valley, når vi d. 19. november 2020 kl. 19.00 inviterer til et åbent webinar ’Silicon Valley Going Green’, hvor vi får besøg af to grønne acceleratorer, Cleantech Open og Plug and Play – to centrale interessenter, der samler det grønne økosystem på tværs af corporates, startups og investorer. 

 

Om forfatteren

Efter at have arbejdet som management konsulent inden for forsyningssektoren i Danmark flyttede Stephanie Kristiansen i 2018 til Palo Alto, syd for San Francisco. Her arbejder hun med grøn innovation som Senior Commercial Advisor hos Innovation Centre Denmark Silicon Valley (ICDK SV), som er et samarbejde mellem Udenrigsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor formålet er at hjemtage viden til danske virksomheder og organisationer efter devicen ’fra viden til vækst’. Inden for det grønne område har ICDK SV især fokus på at forbinde og facilitere nye partnerskaber mellem danske og californiske interessenter, som kan drive grøn omstilling fremad på tværs af økosystemet: virksomheder, universiteter, investorer, acceleratorer, myndigheder og offentlige organisationer mv. Aktiviteterne omfatter samarbejde mellem økosystemaktører, 1:1-rådgivning for startups, startup-programmer såvel som corporate innovation. Læs evt. mere om det grønne arbejde her.