Change Maker vil gøre op med cykelskrot og cykeltyverier

19. marts 2024

Med en cykelnummerplade vil René Nørgård fra startuppen Bikekey komme cykeltyverier og cykelskrotning i Danmark til livs.

Hvordan det? Og hvorfor er det bæredygtigt? Læs eller lyt til interviewet her

Vil du hellere lytte?

”Løvens Grønne Hule” på Folkemødet sparkede René i gang

René Nørgård har været medlem af Sustainable Change Makers (SCM) siden 2022 og samme år på Folkemødet på Bornholm krydsede hans veje med stifter af bæredygtighedsnetværket Lasse Alfastsen, som var dommer i ”Løvens Grønne Hule”.

”Jeg drog afsted til Folkemødet I 2022 med en lille oprørsk fornemmelse af, at der skulle ske noget nyt i det danske samfund, hvad angår cykelskrotning. Derfor deltog jeg i en konkurrence, hvor jeg mødte Lasse Alfastsen, som endte med at give min idé prisen i ”Løvens Grønne Hule” til Folkemødet.

Lasse fortalte varmt om bæredygtighedsnetværket Sustainable Change Makers, René blev medlem og mødte faktisk også sin CTO Elias i netværket.

Udover de indlysende fordele spurgte vi René hvad han ellers har fået ud af at være medlem af Sustainable Change Makers, og til det svarer han:

”Jeg har bl.a. fået en dyb faglig viden om, hvad der rører sig i hele bæredygtighedsagendaen og omkring verdensmålene. Så har jeg også lært en masse termer, blandt andet det her fine udtryk CSRD, som vi jo alle er begyndt at skulle forholde os til. Det var ikke noget, jeg vidste noget om før jeg kom ind i Sustainable Change Makers”, siger René Nørgård.

Cykler skal ikke ligge i rendestenen – de skal ud at cykle og have et godt og dejligt liv

Digital cykelnummerplade skal mindske tyverier og cykelskrot

Bikekey har eksisteret siden april 2021 og hjælper bl.a. danske forsikringsselskaber med at mindske udbetalinger til cykeltyveri. Men de arbejder også med at sætte fundne cykler i stand. Og tallene taler deres tydelige sprog om, at der er brug for anderledes tænkning, når det gælder cykler i Danmark:

  • Cirka 100.000 cykler bliver skrottet årligt
  • Cirka 46.000 cykler bliver stjålet (altså anmeldt som stjålet)
  • Af de anmeldte stjålne cykler er det kun 1% der bliver fundet

”Så man kan jo undre sig over, om der er en sammenhæng mellem, at der kun bliver fundet 1% af cyklerne, samtidig med der skrottes 100.000 cykler – er det fordi man ikke kan identificere ejerne?” spørger René Nørgård.

Sustainable Change Makers Bikekey website

Derfor har Bikekey med sit produkt, som er en cykelnummerplade, altså et mærkat med en QR-kode på, gjort ejeridentificering let. Praktisk fungerer det sådan, at man tegner en forsikring hos sit forsikringsselskab. Så registrerer man cyklen, sætter mærkatet på cyklen, og på den måde kan selskabet identificere den.

Hvis man har fået en udbetaling for sin stjålne cykel, og den er blevet fundet, så hjælper Bikekey også med at få den ud til en partner, der sætter cyklen i stand. På den måde får cyklen et nyt liv i samfundet så at sige.

Som cykelejer bestemmer man selv, hvorvidt man vil have udbetalt penge fra forsikringen eller sin egen cykel tilbage, hvis den skulle være heldig at blive fundet. Hvis man vælger ikke at få cyklen tilbage, er det forsikringsselskabets ejendom, og de kan så sikre, at den enten bliver doneret eller videresolgt gennem Bikekey.

Man sætter et mærkat på med en QR-kode, forbinder sit MitID, og efterfølgende kan man modtage en besked om at cyklen er fundet

Hvor brugervenligt er systemet?

”Vores system skal være brugervenligt, og vi arbejder allerede med titusindvis af danskere, som har registreret deres cykel via deres forsikringsselskab. Man sætter et mærkat på cyklen med en QR-kode, forbinder med MitID, og efterfølgende kan man modtage en besked om at cyklen er fundet”, forklarer René Nørgård.

Det er kun MitID-verificerede brugere, der kan skrive til en, men er cyklen meldt stjålet, kan alle skrive til en. Og det er ikke kun nye cykler, man kan registrere:

”Cykler med affektionsværdi kan også få rigtig stor glæde af Bikekey. For det stadig vigtigt, at man kan få cyklen tilbage, selvom den er gammel. Grunden til at mange cykler bliver skrottet, er at det er svært at finde den igen. Og det kan være nærmest umuligt at kontakte ejeren, fordi man ikke har et sted at gøre det” siger René.

Hvad er det bæredygtige i Bikekeys løsning?

”Vi kan bidrage til at sikre, at cyklerne bliver ved med at være ude på vejene. Den danske folkesundhed forbedres faktisk otte kroner hver gang en person cykler én kilometer på en cykel, fordi man mindsker en masse hjerte-kar-sygdomme, man får en god blodgennemstrømning og generelt får man mindsket antallet af sygedage, man har i løbet af året. Så på den måde redder vi jo planeten ved at sætte en masse cykler ud.

Man kan løse rigtig mange udfordringer ved at få folk ud på cyklerne og vælge grøn transport, fremfor at sidde i bilen og sidde stille på sin flade.

Legat har sikret Bikekey det næste år

Det kan være udfordrende at være en startup med en god idé men uden penge. Nu er der dog sikret løn til de ansatte i hvert fald resten af 2024.

”Det er fantastisk” Vi har modtaget Innovationsfondens Innofounder legat, hvor vi har fået tre pladser. Dermed har vi sikret os funding i hele 2024. Vi har også indgået et samarbejde med de første to forsikringsselskaber og er godt på vej med to flere. Så jeg ser frem til et rigtig godt 2024, hvor jeg tror, at vi bliver økonomisk bæredygtige, fortæller en glad René Nørgård.

Hvad er René Nørgårds største drøm for Bikekey?

”En af de største planer, vi gerne vil have iværksat, er at vi bliver bedre til at hjælpe forsikringsselskaberne i større skala. Vi vil gerne samarbejde med de større forsikringsselskaber, der måske dækker 100.000 husstande. Så kan vi efterfølgende, ved hjælp af blandt andet billedgenkendelse, sikre at cyklerne er blevet registreret.

Udover dette nævner han:

  • Alle cykler i Danmark skal registreres
  • Derefter vil de gerne udvide til Sverige, Norge, Finland og Holland
  • Bikekey vil også gerne bidrage til, at flere hopper op på sadlen og får cyklet nogle flere kilometer frem mod 2030 – 30% flere cykelture frem mod 2030 vil være rigtig godt for samfundet

Hvordan ender Bikekey som en succes?

”Det gør vi, når alle danskere kender os, og vi får skabt en fællesskabsfølelse omkring, at cykler ikke skal ligge i rendestenen – de skal ud at cykle og have et godt og dejligt liv”, slutter René Nørgård.

Interviewet er tilrettelagt og produceret af Sekretariatschef i Sustainable Change Makers og podcastproducer hos Hallkom, Anette Hallstrøm. Det blev optaget i december 2023. 

Har du fået lyst til at blive en del af  bæredygtighedsnetværket Sustainable Change Makers? Ansøg her!
Sustainable Change Makers René Nørgård
Change Maker René Nørgård, Bikekey