Indspark: Ryst posen før andre gør det

22. september 2022

Hvordan får vi mere diversitet i bestyrelseslokalet?

Vi tager tidligt hul på verdensmålenes fødselsdag med lanceringen af Sustainable Change Makers og FCG Global Goals indspark til debatten om diversitet i de danske bestyrelser – for den er der ikke meget af. Særligt, når det gælder de små og mellemstore virksomheder, bliver mulighederne for bedre strategiske beslutninger og øget fokus på bæredygtighed overset til fordel for de såkaldte ”tantebestyrelser” og for mange traditionelle profiler i bestyrelseslokalet.

Hvorfor skal vi tale om diversitet én gang til?

Yes, jeg har hørt det: Mangfoldighed er vigtigt, og der er for mange gamle, hvide mænd i de danske bestyrelser. Så hvorfor skal jeg sætte mig ned og bruge tid på endnu et opråb om, at vi er sløve, bagstræberiske og gammeldags, når nu jeg rent faktisk skaber værdi i mine bestyrelser, respekterer mine medmennesker og bruger min energi på at styrke forretningen frem for at tælle antallet af køn, farver og sociale ophav rundt om bordet?

Måske det alligevel kan give mening at bringe emnet på banen endnu engang? For det står stadig sløjt til med diversiteten i de danske SMV-bestyrelser (altså de små og mellemstore virksomheder, som der er flest af), og i vores optik overser virksomhederne en række muligheder for at skabe værdi for både kunder, aktionærer og medarbejdere.

Diversitet skaber ikke kun økonomisk værdi. Det styrker den langsigtede strategi, og det løfter bæredygtigheden. Det er der allerede skrevet rapporter, bøger og artikler om, så det er ikke fokus her. I stedet vil vi give et indspark til diskussionen, som er konkret og handlingsanvisende.

Vi har brugt 2021-2022 på at afholde debatter og rundbordssamtaler med fokus på diversitet i bestyrelser, fordi vi tror på, at de levede erfaringer og de pointer, der opstår i samtale med hinanden, er det, der for alvor kan rykke noget.

Det, der i første omgang skal rykkes, er sammensætningen af mennesker i de danske bestyrelseslokaler. Den er alt for homogen, som det er i dag. Det, der skal rykkes i næste omgang, er indsatsen for en mere bæredygtig verden. Men den indsats bliver forhalet, så længe vi sætter diversiteten uden for døren.

Derfor er diversitet en helt oplagt og naturlig indsats for os, der har bæredygtighed som omdrejningspunkt for alt, hvad vi gør. Og derfor vil vi gerne sparke døren til bestyrelseslokalerne ind og starte en diskussion om diversitet. Ikke på teoretisk niveau, hvor det handler om, hvad vi bør gøre. Men på helt konkret niveau, hvor det handler om, hvad du og vi skal i gang med at gøre. Nu.

Mange hilsener fra

Steen M. Andersen

CEO i FCG Global Goals

Bestyrelsesmedlem, bestyrelsesleder og advisory board-medlem

Jesper Dalgaard Pøhler

Bestyrelsesmedlem i Sustainable Change Makers

Bæredygtighedskonsulent og advisory board-medlem

 

Hent rapporten her:

Læs videre

Sustainable Change Maker

Vi er Sustainable Change Makers, og vi forbinder unge bæredygtige forandringsagenters løsninger med visionære beslutningstagere for at skabe en bæredygtig fremtid for alle generationer. 

Nyhedsbrev