Ingeniør kobler bæredygtigt design med farten i metroen

4. april 2024

Alexandra Halberg Hüneburg-Møller ser det som sin mission at bruge sin tekniske viden som ingeniør til at sikre cirkulation af viden og materialer. Det gør hun i dag i Metroselskabet og i netværket Sustainable Change Makers.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos SustainReport og gengivet med tilladelse.

– Jeg tror på, at bæredygtighed er vejen frem, og jeg er passioneret omkring at være en del af denne bevægelse for at skabe en mere bæredygtig og levedygtig fremtid for os alle, siger Alexandra Halberg Hüneburg-Møller.

Det arbejder hun for i Metroselskabet med ansvar for innovation og bæredygtighed og i bestyrelsen for Sustainable Change Makers, et netværk for forandringsagenter inden for bæredygtighed.

Begge steder forsøger hun at veksle sin viden om bæredygtighed og innovation til at løfte vidensniveauet og skabe mulighed for at skabe et massivt skift mod en mere bæredygtig mentalitet og adfærd i virksomheden og i netværket.

Jeg tror på, at vi alle har et ansvar for at bidrage til en mere bæredygtig fremtid

Sustainable Change Makers Alexandra Halberg Møller - Portrætfoto

I Metroselskabet er innovation og bæredygtighed i højsædet, hvor hun arbejder med at drive innovationsprogrammet, som skal sikre, at virksomheden når deres forretningsmål, som blandt andet handler om at reducere klimapåvirkning og ressourceforbrug igennem innovative løsninger.

– Disse innovationsprojekter bidrager til at skabe fremtidens metro med størst mulig samfundsværdi og mindst muligt klimaaftryk, uddyber hun.

Et af de konkrete mål er at skulle halvere CO2-aftrykket med 50 procent på alle nye metrolinjer, der bliver bygget i forhold til de nuværende. Men i Metroselskabet ser de holistisk på bæredygtighed, og arbejder også med den sociale bæredygtighed og den økonomiske.  

Ingen vej uden om

Alexandra Halberg Hüneburg-Møller er uddannet diplom- og civilingeniør fra DTU og Aalborg Universitet, hvor hun er specialiseret i bæredygtigt design. Det er blevet den røde tråd i karrieren.

– Først og fremmest ønsker jeg at gøre en reel forskel i verden. At indtænke bæredygtighed er en nødvendighed for at bevare vores planet og dens ressourcer til fremtidige generationer. Jeg tror på, at vi alle har et ansvar for at bidrage til en mere bæredygtig fremtid, og jeg ønsker at være en del af den positive forandring, fortæller hun.

– Som ingeniør har jeg en faglig baggrund, der giver mig mulighed for at indarbejde innovative og bæredygtige løsninger i mit arbejde. Jeg ser det som en naturlig progression at anvende min tekniske viden og ekspertise til at udvikle innovative løsninger, der reducerer vores klimaaftryk og bidrager til en mere bæredygtig verden.

Det har hun gjort som projektkonsulent i Dansk Retursystem, og som Innovation product manager i BMI Group Danmark, hvor hun har været med til at drive bæredygtighed og udvikle innovations strategier.

Sejre sikrer cirkulation

Et af de mest betydningsfulde resultater, hun har opnået på det bæredygtige område, er at udarbejde en strategi for Dansk Retursystem.

Den strategi og udrulning hos medarbejdere og samarbejdspartnere blev designet med fokus på at fremme genanvendelse og reducere ressourcer ved at skabe en effektiv og bæredygtig proces for håndtering af materialer. Det skal sikre, at materialer forbliver i cirkulation og minimerer spild, forklarer hun.

Også i Metroselskabet kigger de på ressourceforbrug og udforsker, hvordan det kan optimeres mest muligt samt at de sikre den bedste genanvendelse af materialerne i systemet.

– I Metroselskabet stræber vi efter at gå forrest og være et positivt eksempel i branchen ved at udfordre business as usual og komme med initiativer og løsninger i tråd med den bæredygtige agenda, fortæller hun og uddyber:

– Jeg forsøger at arbejde med vidensopbygning i organisationen omkring innovation og bæredygtighed for at skabe en adfærdsændring i, hvordan alle kan indtænke bæredygtige praksisser i deres arbejde. Så man husker at indtænke bæredygtighed i alt fra procurement processen (indkøbsprocessen red.) til end-of-life for vores metrotoge. Så vi sammen kan arbejde mod at implementere positive ændringer i vores arbejdsprocesser.

Alle kan indtænke bæredygtige praksisser i deres arbejde

En vejviser

Med fokus på den konstante opbygning af viden om bæredygtighed, forsøger hun også at skabe fællesskab og ansvar om den grønne bølge på anden vis.

– Som en del af bestyrelsen i Sustainable Change Makers har jeg været med til at skabe et rum for idéudveksling, samarbejde og handling blandt fremtidige ledere og specialister inden for dette område, fortæller hun.

Vidensdeling og inspiration er i hendes optik i det hele taget en del af at arbejde med bæredygtighed.

– Jeg forsøger at inspirere andre på flere niveauer, både på min arbejdsplads i Metroselskabet, i mit netværk og i min fritid. Og som oplægsholder til arrangementer som “Girls Day in Science” ønsker jeg at motivere unge piger til at forfølge deres interesse inden for videnskab og teknologi med et bæredygtigt omdrejningspunkt, siger hun.

– Ved at dele min egen karrierevej og mine erfaringer håber jeg at demonstrere, at der er plads til kvinder i disse felter, og at deres bidrag er værdsat og vigtige, fortæller hun.

Der er særligt fire kvinder hvis arbejde med bæredygtighed, der giver hende blod på tanden:

Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi, leder af Sustainability Science Centre, Københavns Universitet. Førende ekspert indenfor jordens planetære grænser.
Naima Yasin, sekretariatsleder for SAGA, Danmarks partineutrale ungdomsbevægelse, og er derudover podcastvært på podcasten “A Seat At The Table”. Hun arbejder særligt for social bæredygtighed med stor fokus på ligestilling og minoriteter.
Camilla Haustrup, vice administrerende direktør og medejer af Business Development, Plus Pack, formand for Dansk Design Center og DI Produktion. Hun er ekspert i strategi og bæredygtigt lederskab og arbejder særligt med cirkulært design i emballage i Plus Pack.
Matilde Mostrup, Afdelingsleder, Sustainable Governance og PMO i Sund og Bælt Holding – tidligere teamleder for bæredygtighed i Metroselskabet.

Vil du være en del af bæredygtighedsnetværket Sustainable Change Makers? Tjek vores FAQ her og send din ansøgning i dag.
Sustainable Change Makers Alexandra Halberg Møller - Foto Metroselskabet
Alexandra Halberg Hüneburg-Møller, Bestyrelsesmedlem i Sustainable Change Makers og innovation manager, Metroselskabet

Sustainable Change Makers

Sustainable Change Makers er et bæredygtighedsnetværk, der forbinder forandringsagenter på rejsen mod det bæredygtige arbejdsliv.

Nyhedsbrev