Feodora Olivia Frisesdal: Vi står overfor en kulturændring
31. juli 2024
Change Maker Feodora Olivia Frisesdal er teamleder og teknisk konsulent i non-profitmedlemsorganisationen Rådet for Bæredygtigt Byggeri og fortæller i dette interview om sit arbejde med at fremme bæredygtigt byggeri, om sine grønne forbilleder og hvorfor hun mener, at vi står overfor en kulturændring, der kræver, at vi ændrer vores vaner og bevæger os væk fra ”business as usual”.
Rådet for Bæredygtigt Byggeri er en non-profit medlemsorganisation, som arbejder for at fremme bæredygtighed inden for bygge- og ejendomsbranchen. Organisationen arbejder aktivt med bæredygtighed gennem en række initiativer, herunder certificeringsordningen DGNB*, undervisning, politisk interessevaretagelse, partnerskaber og vidensdeling. Ved at administrere og udvikle DGNB-certificeringssystemet, bidrager Rådet til at dokumentere og fremme bæredygtige tiltag i byggeri, bygninger og byudvikling i Danmark.
Hvad er din rolle i Rådet for Bæredygtigt Byggeri?
Som teamleder og teknisk konsulent i Rådet for Bæredygtigt Byggeri leder jeg et tværfagligt team, der arbejder med eksisterende ejendomme, taksonomi og ESG. Jeg er kendt som en, der sjældent sidder stille og trives med en bred vifte af opgaver. Jeg har blandt andet ansvaret for den daglige drift af vores DGNB-certificering for eksisterende byggeri, DGNB Drift, og er projektleder for vores nyeste udmærkelse, DGNB Planet. En udmærkelse, der er udviklet i tæt samarbejde med branchen og med fokus på de planetære grænser.
Selvom bygge- og ejendomsbranchen står over for mange udfordringer, er det vigtigt, at vi løfter blikket og søger inspiration på tværs af brancher og fagområder
Hvad betyder bæredygtighed for dig?
Bæredygtighed er for mig en dyb forpligtelse til at beskytte vores miljø og samfund for nuværende og fremtidige generationer. Det er en balance mellem miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn, der sikrer en sund planet og et retfærdigt samfund for alle. Bæredygtighed er ikke kun et mål, men en vedvarende proces, der kræver engagement og handling. Det er en rejse, hvor hver enkelt af os spiller en vigtig rolle.
Bæredygtighed er også en udfordring; en udviklingsproces, der ofte føles som at bevæge sig på usikker grund. Vi skal turde eksperimentere og fejle for at finde den rette vej. Vi står overfor en kulturændring, der kræver, at vi ændrer vores vaner og bevæger os væk fra business as usual – ikke kun i byggebranchen, men på tværs af alle sektorer. Vi skal turde være innovative og fremsynet samtidig med at kunne finde inspiration i fortiden. Vi kan lære af, hvad vi gjorde, og ændre hvad vi gør.
Tag for eksempel vores forhold til kød og råvarer; kød var engang en delikatesse, og man spiste sæsonbetonede råvarer. Denne tankegang skal vi genoplive. Vi skal lære at værdsætte det, vi spiser og forstå værdien af at betale for gode, lokale råvarer. Det er ikke nødvendigt at kunne købe jordbær året rundt, og det skal vi kunne forstå for at ændre vores vaner. Det samme princip gælder for byggeriet. Vi skal i højere grad kende værdien af lokale kvalitetsmaterialer og betragte vores eksisterende bygningsmasse som en værdifuld ressourcebank for at højne kvalitet, mindske udledning og undgå ressourcespild.
For mig er bæredygtighed derfor en kompleks, men essentiel tilgang til livet og arbejdet, der forpligter til konstant stræben efter balance og forbedring.
Din drivkraft for at arbejde med bæredygtighed?
Min drivkraft stammer fra en dybt rodfæstet overbevisning om, at vi har en ufravigelig forpligtelse til at beskytte vores planet og skabe en bedre fremtid. For mig handler det i sin essens om respekt – respekt for planeten, naturen og alt liv på jorden. Dette grundlæggende princip motiverer mig til konstant at stræbe efter løsninger, der sikrer en sundere og grønnere planet for de kommende generationer.
Hvilke grønne forbilleder har du? Og hvorfor netop dem?
Jeg har mange grønne forbilleder. Ingen almenkendt, men rigtig mange som inspirerer mig. Hovedsageligt mennesker jeg har tæt på, såsom familie, kollegaer og venner. Jeg vil dog gerne fremhæve tre nøglepersoner:
Niels Peter Frisesdal
Som en jysk-københavner snude, der ikke blot brænder for, men aktivt arbejder med bæredygtighed, har mine diskussioner med min lettere konservative og traditionelle far i familievirksomheden, Frisesdahl, været både intense og givende. Virksomheden har i mange år iværksat initiativer for at fremme bæredygtighed, drevet af et ægte ønske om at gøre en forskel, og ikke fordi det forventes af dem. Selvom vejen stadig er ukendt, og der stadig er mange skridt tilbage på rejsen mod en grønnere planet, og her har jeg, qua min dobbeltrolle som både entreprenørdatter og ingeniør med viden inden for bæredygtighed, et stort ansvar for at hjælpe dem på vej.
Min far er et forbillede, ikke kun fordi han udfordrer mig dagligt, men fordi disse udfordringer, giver mig en dyb indsigt og forståelse for alle aktører i branchen, og det tvinger mig til at kunne kommunikere effektivt og inddrage alle i processen. Noget der i særdeleshed understreger betydningen af gensidig læring og forståelse. For at vi fælles kan fortsætte rejsen mod en mere bæredygtig fremtid, er det essentielt, at vi har forståelse og respekt for hinanden, tager ansvar og forstår vores individuelle roller og er villige til at omfavne nødvendige forandringer for at navigere i en verden, der er i konstant forandring.
Han er en sand forkæmper for bæredygtighed i byggebranchen. Hans arbejde hos Aaen Engineering og hans aktivisme i Nødbremsen viser hans engagement og ekspertise. Nicolai er uden tvivl det mest intelligente menneske, jeg kender; hans viden og indsigt kan være intimiderende, men det er utroligt berigende at samarbejde med ham. Det er inspirerende at kende en person, der uden tøven og på bekostning af sig selv, tør gå forrest og dele ud af sin omfattende viden. Jeg beundrer Nicolai for hans mod og dedikation, hvilket motiverer mig til at yde en større indsats og konstant forbedre mig selv.
Og det bedste er at have så stor en inspirationskilde helt tæt på, for jeg har heldigvis også glæden af at kende Nicolai personligt, da han er en nær studieven fra tiden på DTU. Min evige go-to person, som er tålmodig som dagen er lang og venlig som ingen anden, og derfor den perfekte sparringspartner, uanset om det drejer sig om faglig sparring eller en lang gåtur med en cortado i hånden. Et venskab jeg i den grad værdsætter og er stolt af. Tak for dig og din inspiration.
Tidligere indehaver af restauranten Medvind, er en stor inspiration for mig, selvom vores brancher adskiller sig markant. Hun er en fremtrædende skikkelse inden for dansk gastronomi og bæredygtighed, hvor hun kæmper for at forbedre danskernes madkultur. Jeg beundrer især hendes helt særlige mod og proaktive vilje til at skabe forandring, samt hendes energiske og positive tilgang.
Emilie er kendt for sit dybe engagement i at fremme brugen af lokale, sæsonbestemte råvarer og for at bekæmpe madspild. Hendes dedikation til kvalitet og bæredygtighed minder os om vigtigheden af at værdsætte vores ressourcer og træffe bevidste valg, der kan forme en bedre fremtid. Hendes arbejde er et levende eksempel på, hvordan vi alle kan bidrage til en mere bæredygtig verden, uanset vores fagområde.
Emilie har også enestående evne til at skabe fællesskab og respekt omkring mad, der efterlader et varigt indtryk og en dybere forståelse for, hvorfor og hvordan vi bør ændre vores spisevaner og værdsætte råvarerne. Desuden gør hendes indsats for at fremme ligestilling og anerkendelse af kvinder i kokkebranchen hende ikke kun til et forbillede inden for gastronomi, men også som en fortaler for social forandring. Jeg kan virkelig anbefale at følge med i hendes rejse og kamp på de sociale medier.
Min drivkraft for at arbejde med bæredygtighed stammer fra en dybt rodfæstet overbevisning om, at vi har en ufravigelig forpligtelse til at beskytte vores planet og skabe en bedre fremtid
Hvorfor ville du gerne være medlem af Sustainable Change Makers?
Selvom bygge- og ejendomsbranchen står over for mange udfordringer, og der er rigeligt at tage fat i, er det vigtigt, at vi løfter blikket og søger inspiration på tværs af brancher og fagområder. Dette er afgørende for, at vi nedbryder knowledge-siloer og lærer af hinandens succeser og fejl, så vi i fællesskab kan bane vejen mod en mere bæredygtig fremtid. Samtidigt er tværfaglighed en stor drivkraft for mig; jeg elsker at tilegne mig ny viden og nye perspektiver. Derfor var det oplagt for mig at blive medlem af Sustainable Change Makers-netværket. Et netværk, hvor eksperter, der deler min passion for bæredygtighed, mødes på tværs af brancher og fagligheder for at udveksle viden, diskutere og inspirere hinanden. Vores fællessprog er bæredygtighed og ikke begrænset til materialer, energiforbrug og CO2-udledning.
Hvad har du fået ud af dit medlemskab indtil videre?
Sustainable Change Makers skaber rammerne for videndeling, netværksdannelse og indsigt i nye tendenser. Indtil videre har jeg gennem medlemskabet haft mulighed for at deltage i forskellige workshops og seminarer, der har givet mig ny viden og indsigt, og samtidig muligheden for sparring med andre medlemmer. Især sparringen med andre medlemmer har været uvurderlig. Det har ikke kun givet mig mulighed for at udvide mit professionelle netværk inden for bæredygtighedsområdet, men også for at dykke dybere ned i komplekse emner og udfordringer, som vi står overfor. Denne interaktion har været en kilde til inspiration og har givet mig nye perspektiver, som er vigtigere for at drive den bæredygtige dagsorden.
*DGNB er en certificeringsordning målrettet byggeri, bygninger og byområder. Systemet bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed (FN’s definition) med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.