Du er ikke alene, men lad os tage håbet og handlingen tilbage.
En individuel bæredygtig handling kan virke som en dråbe i havet, men i denne tid, er det særligt vigtigt at handle og kigge i nye retninger efter greb, som baner vejen for en mere modstandsdygtig verden.
Kriserne står i kø for at handlingslamme os: klimakrise, coronakrise, biodiversitetskrise, forsyningskrise – you name it! Verden er et svært sted lige nu, og der er brug for handling. Desværre tyder alt på, at en ny krise: forestillingskrisen også gør sit indtog. Sir Geoff Mulgan beskriver krisen gengivet af Anders Folmer Bulhet i Impact Insider. Men kort fortalt har flere svært ved helt at se igennem tågerne og forestille sig, hvordan verden skulle kunne ændre sig til det bedre. Vores forestillingsevne om positiv forandring er mildest talt i forfald på bagkant af nogle kollektive år på social, klimamæssig og økonomisk smalkost.
Med kriser kommer ofte også tilbageholdenhed med at springe ud i noget nyt. Og det står i stærk opposition til, hvad der er behov for. Ikke desto mindre kalder situationen på handling.
Måske investerer du allerede, måske har du overvejet at begynde på det. Uanset hvad, er her en unik mulighed for at sætte et positivt aftryk – hvis du investerer med omtanke – vel og mærke. Når du investerer dine penge med omtanke, tager du ikke kun ansvar for din egen økonomiske fremtid og sikkerhed, men du tager også ansvar for at skabe en fremtid, du tror på. Ved aktivt at tage stilling til, hvor pengene flyder hen, og hvilken udvikling, der fremmes hurtigst, kan du med andre ord være med til at definere fremtiden.
En fremtid, der gør kriserne til fortid.
Bæredygtighedens nuancer
Når vi investerer i de sektorer, hvor der er mest at hente på bæredygtig omstilling: transport, fødevarer og energi, skaber vi fundamentet for en verden, der kan bære sig selv. Hvor vi giver mere, end vi bruger. På den måde kan vi være med til at reducere massive CO2-udslip og fremme innovation i forbrugstunge sektorer. Det er der selvsagt brug for.
Men fremtiden skaber vi ikke kun ved at reducere CO2-udslip. Derfor skal vi se holistisk på bæredygtighed, så fx områder med brug for større inklusion, lige adgang til uddannelse, sundhed og ligestilling også løftes. Fordelene ved at tænke bæredygtighed 360 grader rundt er åbenlyse; Bedre levevilkår og økonomi, retten til eget liv og krop, øget fysisk og mental trivsel, og det er kun toppen af listen.
Dertil kommer en bevidsthed om, at alle virksomheder påvirker samfundet på en eller anden måde, og de nuancer, der ligger i dette. Tag fx et selskab inden for kulindustrien, som er en stor synder på CO2-udledning. Et sådant selskab sikrer stadig arbejdspladser. Alene i Kina er 5,8 millioner mennesker beskæftiget i kulindustrien, og selvom mange af os ville ønske, at kulindustrien lukkede og slukkede, og de ansatte fik jobs i grønne sektorer, er det ikke realistisk, at det sker i morgen. Desværre.
Det faktum påvirker desværre også mulighederne inden for bæredygtige investeringer, og her drømmer jeg om, at vi inden for de næste fem år rykker os en mil. Det kræver helt enkelt, at vi er flere, der går den bæredygtige vej – rent investeringsmæssigt.
Bæredygtige investeringer hos DoLand skal ses på linje med klassiske investeringer, men med dét kirsebær i toppen, at man som investor samtidig giver verden et skub i en retning, man selv har taget aktivt stilling til. Man kan sagtens være ambitiøs – både på vegne af afkast OG impact.
Vi har gjort det muligt, men vi er ikke i mål. Faktisk er vi først lige begyndt. Vi arbejder ufortrødent videre med det, jeg vil mene, er de bedste bæredygtige investeringsmuligheder på hylderne, så de bliver endnu bedre og sikrer endnu større impact.