Det handler om uddannelse

2. august 2022

Dette er en serie af blog-posts fra netværket Sustainable Change Makers, som samler unge forandringsagenter på bæredygtighedsscenen i Danmark. Med bloggen og netværket ønsker vi at inspirere relevante personer i virksomheder og organisationer til bæredygtig handling. Bloggen går på skift mellem netværkets medlemmer som en stafet, så vi får forskellige handlingsorienterede perspektiver og løsningsforslag på den bæredygtige omstilling fra forskellige sektorer og positioner. Denne gang er det Christopher Brix, Marketingdirektør hos EasyGreen, der fører den bæredygtige pen.

Det skal ikke nødvendigvis handle om innovation – en del af løsningen er her allerede…

 

en sandhed med modifikationer, men sætter min pointe på spidsen.

 

Debatten omhandlende behovet for akut innovation i den grønne omstilling er berettiget, men b.la. med en udtalt ambitiøs lovfæstet målsætning omkring 70% reduktion af CO2 udledning i 2030 ift. 1990, så kan jeg ikke lade være med at sidde med følelsen af, at debatten og forslagene overser en vigtig faktor.

Allerede eksisterende løsninger…

 

Iværksætter og ikke opfinder

 

Jeg hedder Christopher Brix og jeg er desværre ikke en opfinder-type ala. Georg Gearløs, men jeg er iværksætter. Der er en stor forskel på de to ting.

 

Til dagligt går langt størstedelen af mine vågne timer på min grønne energioptimeringsbaby, greentech start-up’et EasyGreen, og her har vi hverken opfundet en ny bæredygtig form for brændstof, CO2-neutralt byggemateriale eller en energilagringsenhed der kan holde 100% – men gid vi havde!

 

Realiteten er desværre nok den, at hverken opfindsomheden eller evnerne rækker til dette, men derfor kan man jo godt bidrage alligevel.

 

Det handler om uddannelse…

 

af den private danske husejer.

 

Vores vision med EasyGreen er ikke at opfinde den dybe tallerken. Det handler om at få italesat, kommunikeret og uddannet den private danske husejer, således at de allerede ved, at de kan yde et kæmpestort bidrag gennem energioptimering af deres bolig. Så simpelt er det.

 

At vi så bygger en samlet digital anbefalingsplatform på www.EasyGreen.dk, der sparker r** og rådgiver husejere med alt fra A-Z ift. energioptimering – det er unikt – men det er ikke os der har opfundet nye produktvertikaler såsom solceller, varmepumper, jordvarme m.m – vi sørger bare for at få kommunikeret det i øjenhøjde og uddanne vores kunder til at tage et ansvar. 

 

Jeg forstår godt, at når man eksempelvis læser at Danmarks største CO2-udleder – cementfabrikken Aalborg Portland – har indgået en aftale med regeringen om at reducere sit CO2-udledning med 600.000 ton inden 2030, at tanken så falder på ens eget bidrag – eller manglen på samme.

For hvordan kan man, som enkeltperson, nogensinde konkurrere med 600.000 ton CO2-udledning?

 

Men vi skal udfordre den tankegang.

Sustainable Change Makers Det Handler Om Uddannelse Christopher-Brix

3500 danske huse rådgivet

 

Vi er under et år inde i EasyGreens levetid og har allerede rådgivet mere end 3500 danske huse, på grund af den kæmpestore efterspørgsel, der gennemsyrer markedet lige pt.

 

For mig er det et vidnesbyrd om, at den danske forbruger er bevidst og klar til at gøre en forskel og ændre forbrugsvaner i forhold til energioptimering af ens bolig – og det skal vi hilse velkommen!

 

Jeg kunne sagtens få dette blogindlæg til at handle om regeringens manglende fokus på den private husholdnings grønne bidrag, hvilket vi bl.a. tidligere har kommenteret i mediet EnergiWatch, hvor vi savner flere lempelige regler og anerkendelse for eksempelvis solcellers indvirkning på den grønne omstilling, men det har vi bjæffet nok omkring, og tilbage må vi, trods alt, være stolte af, at den gængse danske privatforbruger er proaktiv og ikke venter på lempelser fra diverse instanser. 

Godt gået, Danmark! 

 

Summa summarum, så kan vi konstatere at den private danske husejers bidrag buldrer derudaf.

 

I skrivende stund sparer EasyGreens kunder klimaet for ca. 130.000 kg om året i CO2. Og det er vel og mærke siden at EasyGreen så dagens lys i september sidste år. 

Det er jeg pavestolt over og det mener JEG er et væsentligt bidrag. Correct me if i’m wrong… 

 

Klimaindsats skal integreres nationalt? 

 

Ifølge FN’s verdensmål nummer 13: Klimaindsats, så skal tiltag mod klimaforandringer integreres i nationale politikker, strategier og planlægning. 

 

Nu skal jeg ikke male fanden på væggen, da der bliver taget utrolig mange skridt i den rigtige retning fra regeringens side af, men kunne man ikke fristes til at bryde ordet ”nationalt” ned til både ”regionalt” eller sågar ”lokalt”? 

 

Som nævnt tidligere, så har vi allerede dele af løsningerne i form af eksisterende måder at energioptimere sin bolig. På den måde opnår vi også FN’s verdensmål nummer 12: Ansvarligt forbrug og produktion, med en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcer. 

Det lyder jo unægtelig som en ren win-win situation, men er vi så forhippet på at skabe nye løsninger, at vi ikke kan se skoven for bare træer? 

Kunne man ikke komme langt med at knalde solceller på alle verdens tagflader startende med Danmark? 

Kunne det ikke være et krav at alt nybyggeri kom med en installation af varmepumpe, jordvarme og solceller som default? 

Mine kompetencer rækker ikke til at kunne svare på disse spørgsmål, men måske sandheden er et sted midt-i-mellem. 

 

Tilbage til pointen

 

Uddannelse og oplysning…

 

Vores generation er født med brede skuldre.

Eller det håber jeg i hvert fald, at vi er. 

For der hviler et utroligt stort ansvar på os ift. at finde på nye bæredygtige løsninger, kommunikere eksisterende og tage de uindviede under vingerne og vise dem vejen. 

 

Nu skal jeg ikke gøre os til noget orakel, men det værste vi kan gøre, er ikke at gøre noget og det har vist sig, at langt de fleste danskere er villige til at gøre en forskel. 

De skal blot have at vide hvordan og det formidlingsansvar må, og skal, vi tage på os.   

 

Man behøver ikke opfinde noget nyt og banebrydende for at gøre en forskel. Det kan være noget så simpelt som at starte med lidt god kommunikation og uddannelse af den enkelte privatforbruger. 

 

Se bare på EasyGreen. Her mener vi at have gjort en kæmpe forskel og det kan ingen nogensinde tage fra os. 

 

Så herfra er opfordringen krystalklar til alle: Kom i gang – det er dit forbandende ansvar!


Se mere om EasyGreen her:

EasyGreen.dk

LinkedIn

Facebook

YouTube

Sustainable Change Makers

Sustainable Change Makers er et bæredygtighedsnetværk, der forbinder forandringsagenter på rejsen mod det bæredygtige arbejdsliv.

Nyhedsbrev